lördag 22 oktober 2011

Äppeltider

Massor av äpplen i trädgårdar och butiker
massa goda recept att prova


















har länge kollat på Leilas äppelmuffins med crumble så idag fick det bli bak

























Steker äppelbitar i smör kanel socker och blandar ner det i smeten , nyper ihop en smulpajs crumble som ska ligga på topp


















Både smet och crumble smakar smaskens kan jag lova


















In i ugnen och se så fint resultat! Riktigt smarrigt. Kan nog serveras med lite vaniljsås till


Muffinssmet grundrecept:100 g smör 2 st ekologiska ägg1.5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 dl ekologisk mjölk 3% 1 st citron, skalet 4 dl vetemjöl2 tsk bakpulver 1 nypa saltFyllning: 3 st stora äpplen 1 msk smör till stekning 2 msk strösocker2 tsk malen kanelSmuldeg:75 g kallt smör2 dl havregryn1 dl vetemjöl1 dl strösocker

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar